Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα;

Το ερώτημα αν υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα προέκυψε μετά τις ανακαλύψεις της Φυσικής κατά τον 20ό αιώνα, ειδικώτερα δε με τη κβαντική μηχανική βλέπουμε την ύλη από μια νέα οπτική γωνία. Οι ιδιότητες της ύλης διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο παρατήρησης. Αν αυτό σας φαίνεται ακατανόητο έχετε απόλυτο δίκαιο γιατί τη κβαντική θεωρία είναι πολύ δύσκολο να την κατανοήσει κανείς. "Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τη κβαντική θεωρία, σημαίνει πως δεν έχει καταλάβει τίποτα", μας λέει ο μεγάλος φυσικός Feynman. Παρ' όλη τη δυσκολία που υπάρχει για την κατανόηση αυτής της θαυμαστής θεωρίας, έχει αποδειχθεί πολλές φορές πειραματικά η ορθότητά της.
Τα παράλληλα σύμπαντα λοιπόν, οι φανταστικοί αυτοί κόσμοι μπορούν να υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να αλληλοεπηρεάζονται.

Αν κάποια μέρα λάβετε ένα μήνυμα στο κινητό σας που θα λέει: "Πάρε με: Χ" και τίποτ' άλλο, τί θα κάνετε; Αν προσπαθήσετε να απαντήσετε, θα σας βγάλει "απόκρυψη αριθμού κλήσης". Αν θέλετε να μάθετε τι έκανε ο καθηγητής Τζον Ρίνγκερ, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο του Andrew Crumey, "Μόμπιους Ντικ" των εκδόσεων "Πόλις", σε μια πολύ ευρηματική ιστορία, ένα τεχνολογικό θρίλλερ που θα σας οδηγήσει μέσα από τους νόμους της κβαντικής μηχανικής, πιθανόν σε παράλληλα σύμπαντα. Ποιος ξέρει; Αύριο μπορεί να λάβετε κι εσείς ένα ανάλογο μήνυμα. Καλό είναι να είσθε προετοιμασμένοι....!

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Polu endiaferon..makari na vgei se tainia giati kati tetoia vivlia me kourazoun..

Ανώνυμος είπε...

Με τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο κινηματογράφος, μπορεί πολύ καλά να γυρίσει σκηνές με πολλαπλά σύμπαντα...! Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος παραγωγός ή σκηνοθέτης που θα ενδιαφερθεί για το γύρισμα της ταινίας. Έτσι θα μπρέσεις κι εσύ να το απολαύσεις........

Τέτοια βιβλία με παράξενες και απίθανες υποθέσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, για μένα τουλάχιστον.

Μαρία είπε...

Αν και το μαθημα της φυσικής δεν ήταν το φόρτε μου... μετα το σχολειο με γοητευει ιδιαιτερα. Στην ΕΤ3 έχει καποιες εκπομπές όπου απλοποιημενα εξηγουνται καποια πολύ ενδιαφεροντα θέματα, όπως οι διαστασεις του συμπαντος κ.λ.π. Ο ανθρωπος είναι πολυδιαστασιακό ον! Θα εχει ενδιαφερον το βιβλίο που προτεινεις ... Ισως και να το παρω...

Dr Jekyll είπε...

Τα κρατικά κανάλια, χωρίς να θεωρούνται άριστα, είναι τα μόνα στα οποία μπορεί κανείς να δει κάτι ενδιαφέρον, μακρυά από τα ανούσια σίριαλ.
Για το προτεινόμενο βιβλίο μη διστάσεις να το διαβάσεις. Δεν χρειάζονται γνώσεις μαθηματικών και κβαντικής μηχανικής. Θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον από την αρχή παρακολουθώντας τις προσπάθειες του καθηγητή να βρεί ποιος του έστειλε το μήνυμα και τι εννοούσε.