Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Βοήθεια...! Θέλω να καταλάβω!

Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης του κ. Παπανδρέου και παρακαλώ αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να τον κατανοήσω. Αναφέρομαι φυσικά στο θέμα του δημοψηφίσματος της Συνθήκης Λισαβώνος, για το οποίο προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:

Α) Τη μία μέρα το ΠΑΣΟΚ  ενέκρινε μαζί με τη Ν.Δ. στη Βουλή την εν λόγω συνθήκη. Την επομένη κιόλας ημέρα ο αρχηγός ο κ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η συνθήκη αυτή έπρεπε να τεθεί υπό την κρίση του Ελληνικού λαού! Δεν θα ήταν πιο λογικό το ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσει τη θέση του στη Βουλή μη δίνοντας την ψήφο του και να ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος; Τελείως ακατανόητη ενέργεια για ένα λογικό άνθρωπο, τη μια μέρα να εγκρίνει και την επομένη να ζητάει δημοψληφισμα!

Β) Διαφωνώντας με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, προκαλώντας την οργή του κ. Παπανδρέου, ο οποίος τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα! Ώστε λοιπόν, δεν έχει δικαίωμα ο όποιος βουλευτής - πόσο μάλλον αν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό - να διατυπώσει δική του γνώμη όπως εξ άλλου προβλέπεται και από το Σύνταγμα; Είναι δικτάτορας ο αρχηγός ενός δημοκρατικού κόμματος; Οφείλουν όλοι να συμφωνούν μαζί του; Σ' αυτή την περίπτωση δεν έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά κομματική δικτατορία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη αναρωτιέσαι για την ποιότητα των πολιτικών μας. Ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν. Αυτούς ψηφίζουμε και αυτούς έχουμε!

Dr Jekyll είπε...

Αναμφισβήτητα έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Κάθε φορά με διαφορετικά κρητήρια ψηφίζουμε τον λιγώτερο κακό υποψήφιο και κάθε φορά βγαίνουμε γελασμένοι. Ίσως η μόνη λύση να είναι η αποχή ή το λευκό. Αν αυτά τα δύο συγκεντρώσουν ένα ποσοστό υπολογίσιμο, π.χ. 40%, τότε ίσως να ξεπηδήσει κάποιο άλλο νέο κόμμα. Αλλά ποιος μας εγγυάται ότι και αυτό δεν θα ακολουθήσει την ίδια άθλια πολιτική;