Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Are you talking to me?

Θλίβομαι για την κατάντια της γλώσσας μας. Όχι για την αγραμματωσύνη μας, αλλά για την ξενομανία μας! Όπου να στρέψω το βλέμμα μου, βλέπω ξενόγλωσσες επιγραφές. Δικαιολογημένες βέβαια αφού είμαστε μια τουριστική χώρα, αλλά απευθύνονται μόνο σε ξένους; Όχι βέβαια, απλά υπερισχύει η ξενομανία μας, ότι δηλαδή το ξένο είναι καλύτερο.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πινακίδες στα καταστήματα ξενόγλωσ-
σες. Η συντριπτική πλειονότητα των περιοδικών μας, έχουν ξένους τίτλους. Νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στο Λονδίνο.
Αν ήταν όμως μόνο οι τίτλοι, θα ήταν λίγο το κακό. Η ξενομανία απλώνεται όλο και περισσότερο στις μέσα σελίδες, κυρίως στις επικεφαλίδες. Τα "editorial", τα "best of", τα "fashion map" κ.τ.λ. είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Τόση ξενομανία πια γιατί; Περιφρονούμε τη μητρική μας γλώσσα; Λένε ότι οι Γάλλοι δε σου απαντάνε αν τους ρωτήσεις στα Αγγλικά! Εμείς εδώ το αντίθετο. Μας ρωτάνε οι τουρίστες στα κουτσοελληνικά κι εμείς τους απαντάμε Αγγλικά!
Οι Βόρειοι γείτονές μας οι Σκοπιανοί, που τόσο πολύ περιφρονούμε, μέχρι το 1949 μιλούσαν βέβαια σλαυομακεδονικά, αλλά δεν μπορούσαν να τα γράψουν γιατί δεν είχαν γραπτή γλώσσα.
Παρ' όλ' αυτά, τα κατάφεραν περίφημα και τώρα εκδίδουν εφημερίδες στη γλώσσα τους, τυπώνουν βιβλία κι έχουν γεμίσει με εγκυκλοπαίδειες όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου! Έτσι κατάφεραν και επέβαλαν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τη χώρα τους. Αυτοί είναι πιο πατριώτες από τους 'Ελληνες και προβλέπω ότι δεν θα καταφέρουμε και πολλά πράγματα στο θέμα του ονόματος!
Δεν μπορώ να μη αναφέρω βέβαια και την περίπτωση των Ισραηλινών, με κίνδυνο να κακοκαρδίσω τους αντισημίτες. Οι Εβραίοι λοιπόν, κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλώσσα των προγόνων τους επί πέντε χιλιάδες χρόνια. Ανέστιοι και κατατρεγμένοι από παντού μέχρι το 1948, κατάφεραν να μιλάνε και να γράφουν σήμερα τη γλώσσα που μιλούσε ο Μωυσής! Λαοί που κρατάνε τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους δεν χάνονται ποτέ. Το Ισραήλ μας δείχνει το δρόμο, ας τον ακολουθήσουμε!





4 σχόλια:

kwtsos είπε...

Είναι βαθειά ριζωμένη μέσα μας η Ψωροκώσταινα και το σύμπλεγμα μειονεξίας απέναντι στη δύση. Από τη μια μεριά τους λοιδορούμε για τα πλεονεκτήματα τους που δεν μπορούμε να φτάσουμε και θεωρούμε τα μειονεκτήματα μας μαγκιά. Από την άλλη απεμπολούμε τα δικά μας πλεονεκτήματα όπως την ποιότητα της γλώσσας μας και πιθηκίζουμε φράγκικα για να τους μοιάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε σε σοβαρά θέματα, όπως είναι η εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, η πειθαρχία, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας, η εργατικότητα κ.τ.λ.
Μαιμουδίζοντας λοιπόν, νομίζουμε ότι γινόμαστε ίδιοι με αυτούς. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχω την αίσθηση ότι η χώρα μας περνάει μια πολύ βαθειά κρίση σε όλους τους τομείς και πρώτα πρώτα στην Παιδεία..........

Ανώνυμος είπε...

Γενικεύεται όσο περνάει ο καιρός, η χρήση της Αγγλικής γλώσσας. Ακόμη και οι ταραξίες των γηπέδων γράφουν συνθήματα στους τοίχους στα Αγγλικά!

Γιόζεφ Κ. είπε...

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον αφανισμό της γλώσσας μας. Είμαστε ένας λαός ανώριμος που δεν ξέρει την ιστορία της γλώσσας του, ούτε μπορεί να εκτιμήσει την αξία της. Υπέυθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι βεβαίως το εκπαιδευτικό μας σύστημα και οι πάσης φύσεως διδάσκοντες.