Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος;

Μετά την αποχώρηση του Κων/νου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη,
χαρήκαμε όλοι που δύο νέοι στην ηλικία πολιτικοί ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, θα κυβερνούσαν τη πολύπαθη χώρα μας, αφού εξέλιπαν "οι δεινόσαυροι" της πολιτικής όπως αποκαλούσαμε τότε τους τρεις πρώτους που ανέφερα. Τόσο πολύ χαρήκαμε για την αλλαγή, ώστε όλα τα ΜΜΕ ανέφεραν τον πρωθυπουργό σαν Κώστα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν Γιώργο. Ήταν και οι δύο νέοι, με σπουδές στην Ευρώπη και ΗΠΑ, άφθαρτοι πολιτικά, είχαν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και δικαίως περιμέναμε κάτι διαφορετικό από όσα ξέραμε μεχρι τώρα. Περιμέναμε να μας φέρουν νέες ιδέες, να τολμήσουν να εφαρμόσουν καινούργια πράγματα, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, να ξεφύγουμε από τις χρόνιες αγκυλώσεις, μη υπολογίζοντας το καταραμένο πια πολιτικό κόστος, που μας κρατάει υπανάπτυκτους.

Πόσο γελαστήκαμε όμως....! Τραγική η διάψευση των ελπίδων μας! Κατάντησαν την Ελλάδα ένα τεράστιο διαφθορείο. Το μόνο μέλημά τους είναι το πώς θα διατηρηθούν ή πώς θα καταλάβουν την εξουσία. Οι συζητήσεις γίνονται με ανταλλαγή ύβρεων, χωρίς να υπολογίζουν τον Λαό που περιμένει να ακούσει, πως θα λυθούν τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, όπως είναι η ακρίβεια, η ανεργία, οι χαμηλές συντάξεις, η ποιότητα της καθημερινής ζωής, η Παιδεία, η Υγεία, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Κρίμα, κρίμα, κρίμα...! Φθάσαμε πια στο σημείο να διατυπώνουν μερικές φορές πιο φρέσκες ιδέες ο Μάνος και ο Μητσοτάκης! Σ' αυτό το χάλι κατάντησαν οι νέοι πολιτικοί μας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: το πολιτικό μας σύστημα χρεωκόπησε; Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς οι απλοί πολίτες στις ερχόμενες εκλογές; Νομίζω ότι σίγουρα όλοι οι σκεπτόμενοι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Μένει λοιπόν η αποχή ή η ψήφος σε ένα από τα άλλα τρία κόμματα. Ποιο από τα τρία όμως; "Πάρε το ένα και χτύπα το άλλο όπως λέει ο λαός μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι οι δύο πολιτικοί που ανεφέρεις είναι την ίδια μοίρα.
Υπάρχει διαδορά ήθους (πέραν της πνευμαιτκής αντίληψης).
Από τη μία ο Καραμανλής σταθερός στα πιστεύω του, προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί, να συμμαζέψει το κράτος, τη γραφιεοκρατία, τους βουλευτές του.
Αν του βγει τελικά δεν ξέρουμε, ίδωμεν.
Από την άλλη ο Παπανδρέου σαν σύγχονος Dr Jekyll και Mr Hyde, έχει υποπέσει σε πολλά αμαρτήματα.
Ξεκίνησε εντυπωσιακά στην αρχηγία του κόμματός του με φρέσκιες ιδέες, οι οποίες όμως μείναν στην θεωρία για να ολισθήσει σε αντιλήψεις και πρακτικές καταδικασμένες που εν πολλοίς προκάλεσαν το δεινά στον τόπο μας.
Άδικη η σύγκριση και η γενική απαξίωση.
Εσύ δηλαδή δεν μπορείς να δεις τη διαφορά των δύο αντρών?

Dr Jekyll είπε...

mr hyde, η διαφορά μας λοιπόν επικεντρώνεται στον Καραμανλή, αφού σε ότι λες για τον Παπανδρέου συμφωνώ απόλυτα.
Διαφορά ήθους υπέρ του πρωθυπουργού υπάρχει. Εκείνο για τον οποίο κυρίως τον μέμφομαι είναι η ατολμία που τον διακρίνει. Ξεκινάει να κάνει κάτι καλό και στην πρώτη αντίδραση που παρουσιάζεται, αμέσως οπισθοχωρεί σκεπτόμενος το πολιτικό κόστος. Σας ερωτώ: ποια μεταρύθμιση ολοκλήρωσε; Απολύτως καμία! Δεν επανίδρυσε το κράτος όπως υποσχέθηκε, δεν έκανε τίποτα με την αμαρτωλή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, δεν πάταξε τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, οι υπουργοί του δεν εφαρμόζουν τους νόμους (θυμιθήτε τις καταλήψεις των Πανεπιστημίων και των Γυμνασίων-Λυκείων), αστυνόμευση δεν υπάρχει, τα κακοποιά στοιχεία δρουν ανενόχλητα.
Η αξιοκρατία πάει περίπατο, το κράτος συνεχίζει να είναι κομματικοποιημένο, οι ημέτεροι και οι "κουμπάροι" βολεύονται σε δημόσιες θέσεις, το ασφαλιστικό θέμα δεν το έχει ακουμπήσει καθόλου. Απουσιάζει συνεχώς από τη Βουλή κατά την ώρα του πρωθυπουργού. Επί πλέον, άφησε να περάσει ανεκμετάλευτος ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησής του, οπότε και η ανοχή του κόσμου είναι δεδομένη σε κάθε τολμηρή πρωτοβουλία του. Επίσης, στα 31/2 χρόνια που κυβερνά δεν έκανε κάποιον ανασχηματισμό. Όλοι οι υπουργοί του ήταν πετυχημένοι;

Θα μπορούσα και άλλα να προσθέσω, αλλά δεν έχει πλέον νόημα, σου έδωσα νομίζω να καταλάβεις γιατί έβαλα τον Καραμανλή στην ίδια μοίρα με τον Παπανδρέου.