Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Τα ωραία χαμόγελα μόνο, δεν είναι διπλωματία

Κατά τη γνώμη μου δύο γεγονότα δείχνουν την αποτυχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στο Σκοπιανό:
Α) Η κ. Κοντολίζα Ράις δήλωσε επί λέξει ότι "η αρχαιότητα είναι κρίμα να εμποδίσει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ" και
Β) Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αφιερώνουν ούτε δύο λέξεις στο θέμα του ΒΕΤΟ της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι τα χαμόγελα μόνο και οι χειραψίες μπροστά στους φακούς των φωτογράφων, δεν είναι επαρκής διπλωματία. Η ενημέρωση προς τους ξένους παράγοντες, Αμερικανούς αλλά και Ευρωπαίους φαίνεται ότι ήταν ελλειπέστατη από την κ. Μπακογιάννη και γενικά από τις αρμοδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό που έπρεπε να κάνει η χώρα μας και απέτυχε να το κάνει, ήταν να πείσει τους ξένους για την ύπαρξη αλυτρωτικών σχεδίων των Σκοπιανών. Η επίδειξη κάποιου χάρτη που να δείχνει την Ελληνική Μακεδονία ενσωματωμένη στη "Μεγάλη Μακεδονία", από αυτούς που κυκλοφορεί η προπαγάνδα τους, νομίζω ότι θα ήταν αρκετο για να πείσει για το δίκιο μας κάθε καλόπιστο, εκτός ίσως από τον βραδύνου Μπους.

Φαίνεται όμως ότι και ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι ολίγον τι βραδύνους και δεν ενημέρωσε σωστά τους προισταμένους του. Τίποτα δεν κατάλαβε ο Χριστιανός από το κλίμα που επικρατεί στην ελλάδα σχετικά με το Σκοπιανό; Δημοσκοπήσεις δεν διάβασε; Δεν ξέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και φιλοαμερικανός κι αν είναι, δεν μπορεί να μην ασκήσει ΒΕΤΟ και να πάει κόντρα στην θέληση του λαού, έχοντα οριακή πλειοψηφία στη Βουλή; Αυτό θα ήταν πολιτική αυτοκτονία του Καραμανλή και κάθε άλλου Έλληνα πολιτικού.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι τώρα έγινε φανερό τα λάθος του πρωθυπουργού, που κατά το προεκλογικό ντιμπέητ, δεν τόλμησε να αναφέρει καθαρά τη λέξη ΒΕΤΟ. Με μισόλογα δεν γίνεται πολιτική διπλωματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: