Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Άλλη μία πονεμένη ιστορία για τη Ν.Δ.

Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα μας κάθε χρόνο αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς, ενώ συγχρόνως δεν κατασκευάζονται νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Σκέφτηκαν λοιπόν οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης ότι για να αυξηθεί η ποσότητα ενέργειας που χρειαζόμαστε, υπάρχουν τρεις τρόποι: α) Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων, με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλον β) Η ηλεκτροπαραγωγή με βάση το πετρέλαιο που έγινε βέβαια πανάκριβο και γιαυτό αποκαλείται και "μαύρος χρυσός" γ) Η πυρηνική, που δεν αναφέρεται από κανένα λόγω του κινδύνου διαφυγής ραδιενέργειας σε περίπτωση σεισμού δ) Η χρήση λιθάνθρακος εισαγωμένου από Ασιατικές χώρες, αλλά με επιπτώσεις στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και ε) Η δημιουργία εγκαταστάσεων φωτοβολταικών τόξων για να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο που τόσο γενναιόδωρα μας χάρισε η Φύση.

Η περίπτωση των φωτοβολταικών τόξων φάνταζε αρκετά ελκυστική για τους ιθύνοντες. "Αμ έπος αμ έργο" λοιπόν όπως λέει ο λαός. Συντάσσουν στο γόνατο όπως συνηθίζουν ένα νομοσχέδιο για να προσελκύσουν επενδυτές, θέτοντας και ορισμένα κίνητρα βγαλμένα χωρίς καμία μελέτη από τα μυαλά άσχετων γραφειοκρατών. Πρόσφεραν λοιπόν σαν κίνητρο στους μελλοντικούς επενδυτές 40% επιδότηση (!) και την υποχρέωση αγοράς από το κράτος της ενέργειας που θα παράγουν, σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μας χρεώνει η ΔΕΗ.

Χρυσή ευκαιρία για τους χρυσοκάνθαρους καιροσκόπους μας, να θησαυρίσουν σε βάρος μας.
Έσπευσαν λοιπόν 7.947 (!!) υποψήφιοι επενδυτές  που είχαν στην κατοχή τους χέρσες και ημιορεινές εκτάσεις, να υποβάλλουν αιτήσεις, στεχεύοντας στην επιδότηση του 40% κυρίως. 

Έτσι σήμερα, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο που πέρασε ανεκμετάλλευτος, διαπίστωσαν οι φωστήρες μας ότι το σχέδιο δεν μπορούσε να προχωρήσει, γιατί αφ' ενός μεν ο αριθμός των υποψηφίων επενδυτών ήταν πολύ μεγάλος , αφ' ετέρου δε, αντί της της ισχύος των 790 ΜW που ήθελαν, οι προσφορές ήταν για 3.756 ΜW !!  Αναγκάστηκαν λοιπόν να αναβάλλουν επ' αόριστον την όλη υπόθεση των βολταικών τόξων, ώσπου να ξαναμελετηθεί το θέμα εξ αρχής.

Η ασχετοσύνη των αρμοδίων έχει γίνει η μάστιγα στη χώρα μας, αφού όλοι οι αποτυχημένοι πολιτευτές και φίλοι των κομμάτων, στελεχώνουν πάντα τον κατικό μηχανισμό, τακτική που ταλανίζει ανέκαθεν τη χώρα. 
Ενώ στην Ευρώπη και ιδίως στην Ισπανία, η εγκατάσταση φωτοβολταικών τόξων έχει προχωρήσει πάρα πολύ, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με την μη μόλυνση της ατμόσφαιρας, εδώ στην Ελλάδα που έχουμε το προνόμιο της μέγιστης ηλιοφάνειας, είμαστε τελευταίοι ακόμη μία φορά. Όπως άλλωστε και στο άλλο μεγάλο θέμα της αιολικής ενέργειας, όπου έχουμε την άλλη μεγάλη πληγή του τόπου: τους οικολόγους! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία όπως θα έλεγε και ο Κίπλιγκ.  



1 σχόλιο:

Xpapathan είπε...

Η αποτυχημένη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΗ έχει οδηγήσει τη χώρα μας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση εξαθλίωσης.Ο πρωθυπουργός σήμερα στη συνέντευξή του παρότι ρωτήθηκε για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισε να παραστήσει για μια ακόμη φορά τον ''Κινέζο''.Έκανε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στη ΔΕΗ και τα έκρυψε κάτω από το χαλί.